Moderne uitbreiding van bestaande kapbergwoning Den Helder

In Den Helder ontwierp Taats een herbouw van het voorhuis. Het bestaande voorhuis dient vervangen te worden en hiermee kwam ook de wens van de opdrachtgever om de woning levensloopbestendig en onderhoudsvriendelijk te maken. De keuken, de entree en de slaapkamer worden gesitueerd in het nieuwe voorhuis. In de huidige situatie zijn de keuken en de woonkamer te veel van elkaar gescheiden, nu zal de begane grond meer als één living fungeren. De ligging van de woning is in een windrijk gebied, dus de wens was om een luwe hoek te creëren. Hierdoor is ervoor gekozen de woning een kwartslag te draaien, zodat er een L-vorm ontstaat met een luwe hoek.

Ingebouwde veranda

Een mooie toevoeging hierbij is de ingebouwde veranda. De gemeente stelde bij dit project hoge eisen aan het stedenbouwkundige ontwerp, maar ze stonden wel open voor moderne interpretatie van een voorhuis, maar met duidelijke en ‘strenge’ verhoudingen. Er is gekozen voor eigentijdse materialisering. Met zinken felsplaten, grote glasvlakken en wit fris stucwerk, wat voldoende afsteekt met het vergrijsde hout van de bestaande kapberg.

Tussen de twee volumes (gebouwen) zit een glazen tussenbouw. Er is daar gekozen voor glas om de twee volumes los te houden van elkaar. Dit zorgt ervoor dat het een soort losse verbinding is geworden en kan het trappenhuis in de nieuwbouw geplaatst worden, waardoor de indeling van de bestaande kapberg behouden kan blijven. Aan de achterkant van het voorhuis is veel glas met een veranda ontworpen. Aan de binnenkant is het een soort opengewerkte ruimte, dus je kijkt zo de open kap in. Dit geeft een fantastische ruimtelijkheid, mede omdat het glas tot aan de dakrand grenst.

Kapbergwoning die opgaat in het landschap

Voor de buitenkant is gekozen voor walsblank zink. Dat patineert op een natuurlijke manier, (oftewel het wordt wat doffer) waardoor het meer opgaat in het landschap. De openingen zijn voorzien van houten dagkanten als verwijzing naar de kapberg en tevens een vriendelijk gebaar geven.

Doordat dit project een bestaande bouw is, zal het nieuwbouwniveau qua energiegebruik niet haalbaar zijn. Maar er is gekozen voor een hybride warmtepompsysteem en een cv-ketel (gasgestookt). Om het gebouw niet te ontsieren worden er zonnepanelen op de schuur geplaatst.

Categorie:
  • Verbouwen
  • Aanbouw



    • Moderne uitbreiding van bestaande kapbergwoning Den Helder
    • uitbreiding-moderne-kapbergwoning-Den-Helder-voorhuis

    Andere projecten