Eigen huis bouwen

Hoe kan je een (vrije) kavel kopen?

Hoe kan je een (vrije) kavel kopen?

Veel mensen dromen ervan om een eigen huis te bouwen op een kavel die ze zelf hebben uitgekozen. Maar hoe vindt u een kavel die aan al uw wensen voldoet? In dit artikel geven we u een aantal tips om u op weg te helpen.

Het vinden van een geschikte kavel kan lastig zijn. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de plannen van de gemeente om nieuwe kavels beschikbaar te stellen. U kunt bijvoorbeeld regelmatig op de website van de gemeente kijken waar u graag wilt wonen. Ook kunt u zich inschrijven bij een gemeente voor een nieuwbouwproject.

Er zijn verschillende websites waar u een overzicht kunt vinden van alle kavels die te koop zijn in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan kavelmakelaar.nl en zelfbouwinnederland.nl. Maar ook op Funda kunt u zoeken naar bouwkavels.

Als u een kavel heeft gevonden die u aanspreekt, is het verstandig om het bestemmingsplan te raadplegen. Dit is een document waarin de gemeente vastlegt wat er wel en niet mag op de kavel. In het bestemmingsplan kunt u onder andere zien hoe hoog u mag bouwen op de kavel, hoeveel afstand er moet zijn tussen de woning en de erfgrens, hoeveel vierkante meters u mag bebouwen, hoe groot het bouwvolume mag zijn en nog veel meer.

Daarnaast is het belangrijk om ook naar de omgeving van de kavel te kijken. Is er bijvoorbeeld voldoende openbaar vervoer in de buurt? Zijn er winkels en scholen in de buurt? En hoe zit het met de bereikbaarheid van de kavel? Tot slot is het verstandig om te kijken naar eventuele toekomstige ontwikkelingen in de buurt.