Over Taats

Richtprijs bouwkosten vrijstaande woning

Denkt u erover om uw eigen huis te laten ontwerpen en bouwen? En fantaseert u daarbij weleens over bijvoorbeeld een mooie kapbergwoning, schuurwoning of een andere eigentijdse of moderne woning. Dan is het verstandig om een richtprijs te kennen zodat u weet welk budget u zeker nodig heeft.

Volume en afwerkingsniveau uitrekenen
Een richtprijs van bouwkosten is weer te geven in een kengetal per vierkante of kubieke meter. Zo kunt u met uw budget en gekozen afwerkingsniveau uitrekenen welk volume en afwerkingniveau van het nieuwe pand binnen uw budget valt. Houdt u rekening met een marge van vijf tot tien procent.

Bouwkosten per vierkante en kubieke meter
In deze tabel ziet u gemiddelde bouwkosten voor een woning per m2 en per m3 inclusief btw. Deze kosten baseren wij op jarenlange ervaringen van aannemers en bouwbedrijven. De richtprijs omvat alleen de bouwprijs van de woning. Bijkomende kosten als leges, aansluitkosten nutsvoorzieningen, honorarium, grondonderzoek zijn niet meegenomen.

Bouwkosten per m2 en m3, januari 2024

bouwkosten per m2* bouwkosten per m3**
Normale bouw, 600 m3: 2060 625
Normale bouw, 700 m3: 1900 575
Luxe bouw, 700 m3: 2475 750
Luxe bouw, 1000 m3: 2310 700

De bouwkosten voor een woonpod of prefab bungalow;

Bungalow woonpods

*De prijs per vierkante meter meten we van buitenkant muur tot buitenkant muur. Ter hoogte van de kap meten we vanaf anderhalve meter boven de vloer.

**De prijs per kubieke meter berekenen we over de buitenkant van de woning, dus de buitenkant van de muur, het dak en de onderkant van de vloer.

In deze berekening ontbreken, aflak schilderwerk, bouwkosten van de keuken en afwerking van badkamer en toiletruimte. Door de ruime keus in materiaal variƫren deze kosten teveel.