Rietgedekt landhuis aan de rand van Waarland

Deze luxe villa aan de rand van Waarland kenmerkt zich door haar ingetogenheid en imposante voorkomen. Ze is stoer en statig, wat haar heel spannend maakt. Haar uitstraling past goed in het landschap, door het gebruik van streekeigen- en ambachtelijke materialen. Deze villa is ontworpen ‘van binnen naar buiten’ en er is niets achterwegen gelaten om de geweldige vergezichten van de achterliggende polder volop mee te nemen.

Symmetrie
Voor het ontwerp van deze villa is gekeken naar de omliggende stedenbouwkundige structuur, die zich kenmerkt door clustering van woningen. Deze villa, met haar statige voorzijde, die voortvloeit uit de strenge symmetrie die is toegepast. De entree is precies in het midden gesitueerd, wat past in de symmetrie, en de ‘vleugels’ aan beide zijden geven het geheel een imposant voorkomen.
Doordat de villa in een U-vorm is ontworpen, is er aan de achterzijde een mooie beschutte plek gecreëerd, wat zeer prettig is in een polder waar het meestal waait. De U-vorm en de symmetrie van de villa zijn ook een gebaar naar het achterliggende, open landschap.

Kelder
Het parkeren van twee auto’s in een kelder onder de woning, was één van de wensen van de opdrachtgever. Voor het ontwerp bracht dit een extra uitdaging met zich mee. Dit omdat de weg naar de kelder, die in een bocht loopt, zo min mogelijk mocht opvallen én in het landschap moest passen. Daarbij wil je niet direct ‘naar een leegte in de diepte kijken’. In deze kelder is ook een lounge- annex vrijetijdsruimte ontworpen en is rekening gehouden met een toekomstige wellness. De kelder is zo praktisch ingedeeld dat de auto zelfs gekeerd kan worden, zodat het uitrijden even gemakkelijk is als het inrijden.

Op de begane grond van de villa is de veranda door de U-vorm gemakkelijk af te sluiten, waardoor het een serre kan worden. Deze veranda is het centrum van het huis, omdat je vanuit bijna alle vertrekken, zoals de woonkeuken en de tuinkamer, zicht hebt op deze bijzondere plek. Het is de verbindende factor in de woning. Een mooi gegeven is dat deze veranda direct in verbinding staat met de tuinkamer en middels een trap ook met de bar in de kelder, waardoor dit als één ruime feest- of loungeplek gebruikt kan worden, afgesloten van de rest van de woning.

Buiten is er symmetrie die binnen is doorgetrokken. Op de eerste verdieping staat de badkamer centraal, vandaaruit heb je een geweldig uitzicht over het landschap. De slaapvertrekken zijn in de linker- en rechtervleugel gesitueerd.

Stoer materiaalgebruik
Qua materiaal is gekozen voor robuuste materialen die streekeigen zijn en de stoere uitstraling waarborgen. Dit zie je heel sterk terug in het aanzetten van het metselwerk met penanten en dieper geplaatste kozijnen. Er is gekozen voor antracietkleurige kozijnen en grote glasvlakken.

Het rieten dak en zijn vorm geven een streekeigen uitstraling. Dit is een verwijzing naar de boerderijen in de omgeving. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze villa een hedendaagse landhuis uitstraling heeft.
Er wordt een lichte gemêleerde steen gebruikt om het geheel niet sober te maken.

Deze woning is een energie-nul woning, dit komt door de warmtepomp met bodembron, ventilatie met WTW-systeem en zonnepanelen achter in de tuin, zodat ze niet het dak ontsieren.

Kortom, zowel buiten als van binnen is overal over nagedacht, wat dit geheel tot een unicum maakt.



Locatie: Waarland
Inhoud: 2000
Gebruiksoppervlak: 620
Bouwwijze: traditioneel
Aannemer: Bouwbedrijf Remco Broersen
Oplevering: 2020

  • rietgedekt landhuis
  • rietgedekt landhuis

Andere projecten