Stolpboerderij bouwen

Stolpboerderij bouwen

Wonen in een huis dat opgaat in het landschap? Laat een stolpboerderij bouwen met veel authentieke elementen. In dit type vrijstaande woning voelt u zich snel thuis, want u woont in een prachtige landelijke omgeving. Wekt dit uw interesse? Onderzoek de mogelijkheden om een stolpboerderij te wonen in een regio waar u zich comfortabel voelt. Ondertussen leggen wij u uit wat de kenmerken zijn van een klassieke of moderne stolpboerderij.

Wat is een stolpboerderij?

De klassieke stolpboerderij is een eeuwenoude woning die vroeger veelvuldig werd gebouwd in Noord-Holland en op Terschelling. De vierkante boerderij met een piramidevormig dak bood destijds plaats aan de familie, maar ook herbergde het vee, hooi en landbouwwerktuigen. Omdat dit type woning vooral in Noord-Holland te vinden zijn, worden ze ook wel de 'piramides van het noorden' genoemd. De meeste boerderijen zijn niet meer in gebruik bij agrariërs en daarom worden ze veelvuldig verbouwd tot woonhuis, kantoor, café of winkel.

Kenmerken van een stolpboerderij

De stolpboerderij, afgekort tot stolp, is dus een boerderij met een tentdak. Daarnaast kenmerkt de stolpboerderij zich door een platte vierkant en een piramidevormig dak dat wordt gedragen door een gebint. Inmiddels wordt de stolp- of hooiboerderij ook wel gezien als het kroonjuweel van de landelijke woningen. De enorme ruimte kan namelijk op allerlei manieren worden ingericht en gebruikt. Dit maakt het interessant om een stolp te kopen of te laten bouwen.

Moderne stolpboerderij

Nu de kenmerken van een klassieke stolpboerderij duidelijk zijn, is het ook interessant om de moderne stolpboerderij van dichtbij te bekijken. Natuurlijk is hij verwant aan de originele stolp, maar wel eentje die duurzaam en energieneutraal is. Bij het bouwen van deze boerderij wordt gebruikgemaakt van bijvoorbeeld hout, RVS, glas en zonnepanelen. Verder is er veel ruimte voor licht en geniet u van een schitterend uitzicht over de omgeving.

Wat kost het om een boerderij te laten bouwen?

Wilt u een boerenwoning laten bouwen of verbouwen tot een duurzame en levensloopbestendige woning? Dan is het prettig om te weten welke kosten dit met zich meebrengt. Naast het afsluiten van een hypotheek voor het huis zelf, bent u bijvoorbeeld ook geld kwijt aan een architect, aannemers en diverse andere zaken.

Kosten stolpboerderij kopen

Koopt u een boerderij in originele staat? De kosten van een stolpboerderij kopen beginnen vaak vanaf € 450.000,- en kunnen oplopen tot wel € 3.000.000,-. Een en ander is afhankelijk van uw budget. Houd er rekening mee dat een klassieke boerderijwoning minimaal gemoderniseerd is aan de standaarden die nu gelden. U bent dus altijd geld kwijt aan het moderniseren van een stolp.

Kosten stolpboerderij verbouwen

De kosten van een stolpboerderij verbouwen zijn grotendeels afhankelijk van hoe de huidige staat is van de boerderijwoning. Koopt u een stolpboerderij die alleen beschikt over gaskachels en waar ook de volledige constructie moet worden gemoderniseerd en verbouwd? Dan bent u veel meer geld kwijt dan wanneer u een gemoderniseerde stolp koopt. Betrek bij uw financiële plan ook wat u zoal kwijt bent aan aannemers, materialen en eventuele vergunningen.

Kosten stolpboerderij bouwen

Is een boerenwoning laten verbouwen voor u geen optie en gaat uw voorkeur uit naar een lap grond om daar een stolpboerderij op te laten bouwen? Dan is een architectenbureau inschakelen een slimme keuze. U bent niet alleen geld kwijt aan het bouwen van een stolp, maar ook legt u geld op tafel voor de aanschaf van een kavel. Wel werkt u samen met een ervaren professional en dit levert altijd voordelen op.

Stolpboerderij of schuurwoning laten ontwerpen

Zelf een stolpboerderij ontwerpen is een pittige klus. Daarom kunt u uw nieuwe boerderijwoning ook laten ontwerpen door een professional. Om die reden werkt u bij een stolpboerderij ontwerpen bij voorkeur samen met stolpboerderij architecten. Wij zijn dé ambassadeur van stolpboerderijen en werken op een duurzame manier aan het bouwen of verbouwen van een stolp. Dit doen we binnen het beschikbare budget van u als opdrachtgever.

Neem contact met ons op

Stolpboerderijen laten bouwen of verbouwen vraagt om de expertise van een deskundige. Laten we daarom vooral kennismaken. Bel of mail ons direct voor het inplannen van een afspraak voor uw toekomstige boerderijwoning!