Recreatieverblijven in fruitschuur

Voor een historische boomgaard mocht Taats een recreatieverblijf ontwerpen in een authentieke boomgaard . Het gebouw moest simpel zijn, maar wel genoeg ruimte bieden aan drie eenvoudige studio’s/verblijfsruimtes.

Sedumdak

De cultuurhistorische grond aan de Middenweg, die van oorsprong bij de polder hoort, kenmerkt zich door de boerenbedrijfjes met daarachter eigen stukken grond met fruitbomen. De boomgaard waar Taats voor mocht ontwerpen is uniek in haar soort, nog authentiek vol met oude fruitrassen. Om hier een goede aansluiting bij te krijgen werd het ontwerp een simpele houten schuur met sedumdak, wat goed past in de omgeving. De nok van het dak is iets gedraaid ten opzicht van de lengterichting van het gebouw , het volume krijgt daardoor een ‘bewerking’, waardoor een spannend en uitnodigend gebouw ontstaat.

Aan de binnenkant bevinden zich 3 eenvoudige studio’s, waarvan twee met een slaapplaats op de eerste verdieping onder de kap aan de vide. De derde is gelijkvloers, die ook multifunctioneel gebruikt kan worden voor festiviteiten. Boven de drie ruimtes is ook een droogzolder bedacht met een trap ernaartoe. Hier kan het fruit gedroogd worden.
Deze woning is qua duurzaamheid circulair gebouwd.

Buitenruimte

De opdrachtgevers willen gaan werken met een CLT-systeem, dat bestaat uit houtbouw met natuurlijke isolatiematerialen.
De lamellen voor de droogzolder suggereren ook de openheid van de droogzolder en geeft het effect van een open latten loods.

De gevels worden voorzien van houten gebeitste planken als referentie naar geteerde planken van vroeger. De verticale open gevel geeft het geheel een eigentijdse draai.

Omdat het dakoverstek gemaakt is met een terugliggende gevel, is er een overdekte buitenruimte ontstaan die mooi zicht geeft op fruitbomen. De verharding om het pand heen is een soort half-verharding om zo min mogelijk contrast met het gras te geven.


  • Fruitschuurwoning in Heerhugowaard

Andere projecten