biobased schuurwoning Groet

Daar wil je overheen kijken
De ligging van deze woning is prachtig, aan de rand van Groet, waar je de zee kunt ruiken, het zilt op je lippen proeft en de wind voelt dansen.
Vanuit de kavel is er zicht op De Hondsbossche Slaperdijk, met daarachter de Noord-Hollandse kustlijn.
Daar wil je natuurlijk overheen kijken, was de eerste gedachten. Deze filosofie is het fundament van het ontwerp.

De woning staat op een boerenerf, in een soort clustering van ‘schuren’ in het buitengebied. Vandaar dat het thema ‘schuurwoning’ naar voren is gekomen voor dit hele project.

Natuur maximaal betrokken
Omdat de woning ontworpen is met het zicht óver de dijk, aan de achterzijde, wordt de beleving van de omliggende natuur maximaal benut.
De kopgevel aan de voorzijde bestaat uit een grote pui, die fungeert als een soort telescoop. Het lijnenspel in de zijgevel en de verschillende kleurenvlakken versterkt dit beeld. Op de begane grond is gebruik gemaakt van grote glasvlakken, zowel aan de voor-, achter- en zijkant. De woning staat in het hart van het perceel, dus aan alle kanten kun je van de natuurlijke omgeving genieten door het vele glas wat is gebruikt in het ontwerp.
Uniek is dat de woonkamer, de keuken en de eetkamer achter elkaar geplaatst zijn in één ruimte, waardoor je vanuit iedere plek het omringende landschap kunt ervaren.

Ook de buitenruimte, de veranda, is zo vormgegeven, dat je lekker beschut kan zitten en de tuin wordt op deze manier maximaal betrokken bij het huis.
Tussen het hoofdgebouw en het bijgebouw is als het ware een ‘straat’ gemaakt die als poort dient naar de tuin. Deze straat, oftewel tunnel is een ruimtelijke verbinder en een bijzonder element.

Op de 1e verdieping zijn de slaapvertrekken. En een kantoordeel aan de voorzijde, vanwege het mooie uitzicht. Dit deel staat in verbinding met het ‘open’ trappenhuis en wordt enkel gescheiden door een glazen pui. Het effect wat wij wilde bereiken met deze opstelling, is dat het kantoor in verbinding staat met de woning beneden.

Bio materiaalgebruik
Ook het materiaalgebruik bij deze bio-woning is bijzonder. Er is een ‘damp open’ constructie gehanteerd, zonder gebruik van folies. Dit is heel bijzonder, omdat er momenteel in bijna alle nieuwgebouwde woningen gebruik wordt gemaakt van folies in de muren. Damp open betekent dat er betere vochtregulatie is en volledig milieubewust is.
Het is een houtskelethuis, zowel duurzaam als milieuvriendelijk en de isolatie is van houtvezel isolatieplaten. Aan de binnenzijde wil de opdrachtgever met leem-stuuk werken.

De gevelbekleding is van Douglas hout, eveneens bio-based en wordt behandeld met een biologisch afbreekbaar beitssysteem.

De woning is volledig energieneutraal en er wordt gebruik gemaakt van een luchtwarmtepomp met buitenunit en natuurlijke ventilatie.
Het geheel wordt ondersteund door zonnepanelen op het dak.



Locatie: Groet
Inhoud: 870
Gebruiksoppervlak: 165
Bouwwijze: Houtskelet Bouw
Aannemer: Nannes
Oplevering: 2020

  • biobased schuurwoning
  • biobased schuurwoning
  • biobased schuurwoning

Andere projecten