Moderne rietgedekte villa – Maalwater

Vrij wonen aan het Maalwater met kleine verrassingen

Het Maalwater is één van de unieke plekken in Heiloo. Voor deze plek ontwierpen wij een unieke eigentijdse villa. De inspiratie voor deze villa werd gehaald uit de omgeving. De kavel ligt aan een kronkelige oude kreek, die je terugziet in het ontwerp. Het dak van de eetkamer heeft een lichte vouw en samen met de verschillende druiplijnen van de rieten kap, refereren ze aan de oude kreek. Het achterliggende landschap is fenomenaal en hoe dieper je de woning in gaat, hoe mooier het uitzicht wordt. Dit is als een soort ‘verrassingseffect’ ingebouwd. Net als in de omgeving, schuilt in deze woning in iedere hoek een kleine verrassing.

Atelier
Er is een extra ruimte gecreëerd, de kelder, die als atelier gebruikt wordt. Eén van de hoofdingrediënten van een atelier is licht. Dit vormde een leuke uitdaging voor het ontwerp. Om het daglicht binnen te halen, zijn er op de begane grond grote puien gesitueerd, die door middel van een lichtschacht het daglicht naar de kelder brengen. Dit is zowel aan de achterkant als aan de voorkant.

Uniek trappenhuis
De kern van de woning is het trappenhuis, ook deze zorgt ervoor dat er daglicht naar binnen sijpelt in de kelder. Ook het trappenhuis is voorzien van veel glas. Ditzelfde principe komt ook weer terug op de begane grond. De entree is verbonden met het trappenhuis en de overloop en vide op de eerste verdieping. Hierdoor zijn deze ruimtes ook voorzien van bundels aan licht.

De begane grond is opgesplitst in drie belangrijke ruimtes: de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Deze aparte ruimtes kunnen ieder afzonderlijk afgesloten worden. Op de eerste verdieping zijn er vier slaapkamers, met ieder een eigen doucheruimte. De Master Bedroom is gesitueerd aan de achterzijde en geeft een prachtig uitzicht over het landschap. Deze kamer is voorzien van een extra riante badruimte.

Strakke lijnen
De strakke lijnen en grote glasvlakken zijn kenmerkend voor deze woning. Voor de muren wordt gebruik gemaakt van een lange, gesmoorde steen. Deze stenen worden twee keer gebakken, waardoor de steen een fantastische kleur krijgt.
Opvallend zijn de stoere dakranden en het risaliet (andere benaming voor uitbouw die zich strekt over 2 verdiepingen) die wordt bekleed met geanodiseerd matzwart aluminium.
De dakranden worden bekleed met wit aluminium, die samen met lichte gevelsteen het geheel laat sprankelen.
Alle kozijnen van de woning worden uitgevoerd in aluminium, en zorgen voor een ranke, slanke detaillering. De aanbouw wordt voorzien van een houten, open gevelbekleding van Fraké. Dit is gemodificeerd hout. Hierdoor wordt de aanbouw geaccentueerd en wordt het hoofdgebouw helder in verschijningsvorm gehouden.

De woning is een energieneutrale woning en is voorzien van een warmtepomp en WTW-systeem.



Locatie: Heiloo
Inhoud: 1390
Gebruiksoppervlak: 435
Bouwwijze: traditioneel

  • moderne riet gedekte villa
  • moderne riet gedekte villa

Andere projecten