Moderne levensloopbestendige woning

Heerhugowaard

Als onderdeel van de nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard is er naast de projectmatige woningbouw ook ruimte gemaakt voor enkele vrije kavels op markante posities.
Deze herkenningspunten in de wijk vragen om bijzondere architectuur en vanuit dit uitgangspunt is het ontwerp voor de woning tot stand gekomen.

Accenten
De entree kwam centraal te staan, zowel in de ligging als in het ontwerp. Hiervoor zijn subtiele schuine hoeken ingezet als elementen van de woning.
Zo is de kap afgeschuind en is de zijmuur schuin net zoals de entree. Om balans te bieden tussen deze accenten, is er gekozen om de aanbouw een soort tweede kap te geven, die verticaal is, schuin afloopt en heel sculpturaal en strak is vormgegeven.

De opdrachtgevers wilden niet zozeer een groot huis, maar vooral een ruimtelijk spannend huis, waar binnen en buiten in elkaar overvloeien. Daarnaast moest het huis levensloopbestendig zijn, dus de slaapkamer bevindt zich op de begane grond. De indeling is simpel gehouden en de straatkant van het bijgebouw is bewust gesloten gehouden, waarin tegen de andere kant volledig opengewerkt is naar de tuin. Zowel de slaap- als de eetkamer grenzen aan de tuin. Er is een hele bijzondere glazen hoek gemaakt, van glas tegen glas, waardoor je als het ware de tuin ingezogen wordt. Ook hier komt het accent hoek weer terug in het ontwerp.

Bijzonder metselwerk
Voor het metselwerk is gebruik gemaakt van een strakke, licht zandkleurige steen. Het dak wordt bedekt met een verfijnde vlakke dakpan. Deze dakpannen zullen doorlopen naar de zijkant aanbouw.
Er komen meerdere onverwachte sprongen in het metselwerk aan de zijkant, wat een sculpturaal effect geeft door de verschillende diktes.

Ook op het punt van duurzaamheid is er uitgepakt in de woning. Achter de hoge dakranden van het platte dak liggen de zonnepanelen compleet uit het zicht, en een warmtepomp met bodembron zorgt voor de verwarming in de winter en koeling in de zomer.



Locatie: Heerhugowaard
Inhoud: 680
Gebruiksoppervlak: 120
Bouwwijze: traditioneel
Aannemer: Bouwbedrijf Remco Broersen
Oplevering: 2020

  • levensloopbestendige woning
  • levensloopbestendige woning
  • levensloopbestendige woning
  • levensloopbestendige woning
  • levensloopbestendige woning

Andere projecten