Levensloopbestendige woning in Krabbendam

foto’s Levensloopbestendige woning in Krabbendam

Twee werelden in één

Net binnen de West-Friesedijk in Krabbendam, mocht Taats een nieuwe levensloopbestendige woning ontwerpen. Een leuk detail is dat de woning iets hoger dan het land erachter ligt. In het ontwerp is dit hoogteverschil optimaal benut. Aan de voorzijde is een kelder ontworpen, half verdiept, waar de auto in geparkeerd kan worden. De kelder is aan de voorkant ingeschoven, aan de rand van de terp, waardoor er aan de achterkant een verhoogd terras is gemaakt. Door deze constructie is het mogelijk gemaakt om in de kelder daglicht toe te laten treden.
De voorzijde van de woning ligt aan het Kerkpad en de achterzijde grenst aan de polder, dus er zijn twee totaal verschillende belevingswerelden. Dit uitstrekkende landschap wordt ook benut op de eerste verdieping, want hier is een ruim dakterras ontworpen die grenst aan een slaapkamer. Vanuit dit punt kijk je ver het landschap in.

Levensloopbestendige woning

Deze woning heeft vier lagen. De kelder, de begane grond en een eerste- en tweede verdieping. Door in het ontwerp een ruimte te reserveren voor een lift in het trappenhuis, kan deze indien nodig geplaatst worden, waardoor alle verdiepingen benut kunnen blijven als slaapvertrek. Zo kun je de auto parkeren in de kelder en daarna met de lift omhoog. Hierdoor is de woning volledig levensloopbestendig.
Aan de buitenkant is voor een typisch zadeldak als hoofdvorm gekozen, passend in het landschap met een moderne uitwerking.
Er is gezocht naar sobere detaillering, omdat dit goed past in het West-Friese landschap. De woning is daarnaast ontdaan van goten en daklijsten, waardoor er een pure vorm overblijft. Er is gekozen voor een warme gemêleerde grijze baksteen met strakke grote glasvlakken, waardoor de woning een eigentijdse uitstraling krijgt. Oftewel, deze woning straalt rust uit door de eenvoudige en krachtige hoofdvorm.

Het terras buiten zit deels ingeschoven tegen de terp aan, met brede treden.
Om de woning te laten wortelen in haar omgeving, heeft Taats haar een natuurstenen voet gegeven, die bestaat uit het terras en de bovenzijde van de kelderbakplint en de inrit, zijn fundament. Deze woning voldoet aan de BENG-norm en is daarmee een bijna Energie Neutraal Gebouw.

Een levensloopbestendige en een bijna energie neutrale moderne woning bouwen in Krabbendam. Dat was de wens en is werkelijkheid geworden. Speelt u ook met deze gedachte? Neem dan contact

LocatieKrabbendam
Gebruiksoppervlak156
AannemerDe Jong Ursem - Pronk Bouw
Oplevering2022

Vrijblijvend uw woonwensen bespreken?

Neem contact met ons op voor een afspraak

Contact
Levensloopbestendige woning in Krabbendam
met ons op voor een vrijblijvende afspraak.