Bosvilla Heiloo

Het ontwerp van deze villa is geïnspireerd door een boomhut. Daarbij moest de woning in harmonie zijn met de omliggende natuur, waarbij de kinderlijke speelsheid van het bos terug zou komen. Die kinderlijke speelsheid zie je in heel veel elementen van deze kubusvilla terug en in de niveauverschillen tussen de drie blokken komt dit prachtig naar voren. De blokken gaan als het ware een dialoog aan met de omringde natuur.

Je kijkt door de grassprieten heen
De blokken hebben alle drie hun eigen functie. Eten, wonen en slapen. Het eerste blok, het keukengedeelte, is als het ware in het maaiveld gezakt -als je aan de keukentafel zit, kijk je door de grassprieten heen-. Het tweede blok zweeft tussen de onderste en de bovenste kubus in en is het woongedeelte. Het bovenste blok is ingericht als slaapverdieping.

De villa ligt in een overgangsgebied tussen twee woonwijken in een groene strook en is omringd met bomen. Op deze unieke plek waan je je al snel een klein kind dat in bomen klimt en zich graag terugtrekt in een hut, die uitzicht geeft over het hele gebied.

Vanuit dit idee zijn de niveauverschillen ontworpen. Hierdoor kan je de natuur in iedere ruimte op een andere manier ervaren. Vanuit het onderste blok kijk je door het gras, het bovenste blok geeft zicht op de kruinen van de bomen. De blokken staan met elkaar in verbinding door een trap met brede vlakke treden. Deze vlakke treden lopen ook door naar buiten, zodat ze op mooie dagen als zitje kunnen fungeren. De plateaus zijn zo gesitueerd dat het de schijn wekt zo neergelegd te zijn. De privacy is van belang, vandaar dat de villa zo is ontworpen dat de bewoners zich op de eerste verdieping volledig vrij kunnen bewegen. Voor de privacy is de woning in een L-opstelling ontworpen, waardoor er een binnenplaats in gecreëerd waarop je vanuit de woning door de grote raampartijen zicht hebt.

Houtskelet
Het materiaalgebruik is zo veel mogelijk natuurlijk en duurzaam gehouden. Het skelet is van hout, wat weer terugkomt in de kozijnen, die hierdoor extra geaccentueerd worden.
Om het zwevende effect van de blokken valt extra op door de slanke aluminium kozijnen die zijn toegepast.
De villa is volledig energieneutraal ontworpen, d.m.v. een warmtepomp en zonnepanelen.



Locatie: Heiloo
Inhoud: 987
Gebruiksoppervlak: 233
Bouwwijze: Houtskelet Bouw
Aannemer: Vrouwe BV
Oplevering: 2020

  • moderne bosvilla
  • moderne bosvilla
  • moderne bosvilla
  • moderne bosvilla
  • moderne bosvilla