eigenzinnige kapbergwoning in Berkhout

Aan het magische water….
Aan de rand van het water, op een prachtige plek in Berkhout, ligt deze eigenzinnige kapbergwoning. Het water is altijd magisch op haar eigen manier. In de zomer kwetteren de eenden er speels en in de winter kunnen de schaatsen omgebonden worden om rondjes mee over de ijsbaan te zwieren.
Om al deze mooie dingen volledig in je op te kunnen nemen, werd de woning ontworpen met de oriëntatie naar het water. Dit resulteerde erin dat de woonkamer op de eerste verdieping is gesitueerd, zodat het uitzicht fenomenaal is.

Eigenzinnig
De bewoners wilden graag een kapbergwoning, die nét iets eigenzinniger werd dan normaal. De kap werd wat vervormd om de oriëntatie naar het water en de hoofdstraat van het dorp te benadrukken. Ook de tuin wordt bij de woning betrokken door de grote hoeveelheid glas, vooral aan de achterkant en de verschillende doorkijken. Een mooi voorbeeld van een doorkijk die is gecreëerd om veel licht binnen te laten, is de riante entree op de begane grond. Van boven straalt het daglicht naar binnen door de verschillende ramen op de eerste verdieping. Op de begane grond is het slaapgedeelte en de badkamer, daarna volgt het woongedeelte en er is nog een tweede verdieping die vrij ingedeeld kan worden. Kenmerkend voor een kapbergwoning zijn de hoge rechte muren, waardoor er enorm veel ruimte in huis ontstaat. Eyecatchers aan de voorkant zijn met recht het brede balkon en de raampartijen in de nok.

Materiaal
De ‘basement’ van de woning bestaat uit warme, grijze bakstenen. Dit geeft de kapberg een stoere uitstraling en waardoor het huis als het ware verankerd wordt aan het water. De kleurenpallet is aangepast op kleuren uit de omgeving. De gevelbekleding is van Douglashout, wat vergrijsd wordt. Dit gebeurt op een specialistisch gecontroleerde manier. Het hout wordt behandeld met een woodsealer, waarna het zijn natuurlijke kleur aanneemt. De kozijnen zijn van aluminium en op het dak liggen vlakke keramische dakpannen. Door deze elementen bij elkaar is het een strak ontwerp, met de vertrouwde kapberg vorm geworden.

De woning wordt elektrisch verwarmd, met een elektrische Cv-ketel. Er wordt gebruikgemaakt van een warmtepompboiler voor het tapwater en er is een WTW-systeem gerealiseerd. Deze elementen maken de woning in combinatie met de zonnepanelen volledig energieneutraal.



Locatie: Berkhout
Inhoud: 576
Gebruiksoppervlak: 144
Bouwwijze: Houtskelet Bouw
Aannemer: Hollands Systeembouw
Oplevering: 2020

  • kapberg Berkhout
  • kapberg Berkhout
  • kapberg Berkhout

Andere projecten