Woonhuis Blitsaerd Leeuwarden

Het kabbelende water, de voorbijgaande boten en het zachte geruis van de wind door het riet heeft hier de overhand, want hier kan je de natuur letterlijk en figuurlijk aanraken. Voor een vrije kavel in een nieuwe wijk, aan de rand van Leeuwarden ontwierpen we een eigentijdse woning geïnspireerd op een kapschuur.

Bij de aanvang van het project had de gemeente een kleine voorwaarde gesteld, in het ontwerp moest een samengestelde hoofdvorm met een schuin dak naar voren komen. Dit is creatief opgelost door met de verdiepingen te schuiven en daarbij geeft het een speels effect aan deze strakke, minimalistische en moderne woning. Aan de voorzijde is de woning bewust gesloten gehouden, waardoor de privacy enorm hoog is. Aan de achterzijde van de woning is alles naar de tuin en het water gericht.

De ingesloten veranda geeft de mogelijkheid om op hete dagen in de schaduw te vertoeven en bij slecht weer evengoed het buitenleven te proeven. Door de hoge rechte wanden is er enorm veel ruimte in de woning. Mooi detail is het zicht naar de nok van de woning, wat het ruimtelijke effect extra vergroot. De woning bestaat aan de buitenkant overwegend uit metselwerk en gemodificeerd hout.
Er is een open gevelbekleding en die ook terugkomt in de plafonds van de veranda. Dit geeft veel warmte en sfeer in huis.

Deze woning is niet alleen qua architectuur modern, ook het energieverbruik is modern. Er wordt gebruikt gemaakt van een luchtwarmtepomp en er is een WTW (warmte terugwin installatie) met extra geïsoleerde kozijnen geplaatst. Door het grote overstek komt de hoogstaande zon in de zomer niet binnen, wat verkoelend werkt, maar de laagstaande winterzon kan wél gemakkelijk naar binnen schijnen om de woning van warmte te voorzien. Oftewel, carpe diem aan het water in Leeuwarden.



Locatie: Leeuwarden
Inhoud: 755
Gebruiksoppervlak: 174
Bouwwijze: Traditioneel en houtskeletbouw
Aannemer: Bruinsma
Oplevering: 2020