Over Taats

Ervaringen opdrachtgevers

Vele vonden bij ons streekeigen, eigenzinnige, duurzame woningen en bedrijfspanden…

Vele bouwstijlen, bouwvolumes, bouwmaterialen, bouwbudgetten

Onze opdrachtgevers kozen voor Amsterdamse of Delftse school, klassieke of moderne nieuwbouw, groot, middelgroot of klein, luxe of sobere materialen, hadden meer of minder budget. Toch ontwierpen wij voor elk van hen een verrassende, comfortabele, goed geïsoleerde woning met een mooie ruimtelijke indeling en bijzondere lichtinval. Hier leest u over hun ervaringen.

terras

Als particulier (ver)bouwen: bel een architect!

Wie bel je als eerst voor een ingrijpende verbouwing? ‘Een goede architect’, antwoorden Jacqueline en Gerrit van Brummelen in koor. Zij lieten hun bungalow volledig naar hun wensen aanpassen. ‘Kies een architect van wie de stijl je aanspreekt. Dan krijg je niet alleen een functioneel huis, maar ook iets bijzonders.’
De uitstraling, de ligging en alles gelijkvloers: het was liefde op het eerste gezicht voor Jacqueline en Gerrit. De jaren zestig bungalow was alleen zwaar gedateerd. Het echtpaar bedong een mooie aankoopprijs, maar vroeg de verkopende partij wel even bedenktijd. Ze kregen drie dagen. ‘We belden meteen Nico Dekker van Taats Architecten in Nieuwe Niedorp’, vertelt Gerrit. ‘Wij wilden namelijk zeker weten of deze woning wel geheel te verbouwen was tot onze droomwoning.’

Steil achterover

Nico kreeg een rondleiding door de bungalow, hoorde alle wensen aan en ging ermee naar de tekentafel. Nog geen achtenveertig uur later kwam hij weer in de lucht. ‘We sloegen steil achterover van enthousiasme’, weet Jacqueline nog goed. ‘Het ontwerp bevatte meer ideeën dan wij hadden aangedragen! En álles was tot in de puntjes uitgewerkt. Dat geeft vertrouwen. Nico was bovendien binnen ons budget gebleven. We maakten de koop meteen definitief.’

Uitstraling behouden

De wensen van Gerrit en Jacqueline betroffen drie aspecten: indeling, comfort en uitstraling. ‘Wij vonden het belangrijk dat het aangezicht vanaf de straat behouden zou blijven. Omdat we de architectuur mooi vinden, maar ook omdat dit een van zes soortgelijke bungalows op een rij is.’ Van de oorspronkelijke woning is ongeveer driekwart gesloopt. Dit is in dezelfde stijl en een stuk groter weer opgebouwd. ‘Dezelfde jaren zestig uitstraling van buiten, veel meer ruimte van binnen.’

Grote verrassing

De woningindeling is aangepast. Hierbij had de architect een grote verrassing in petto, vertelt Gerrit. ‘Hij wist er ook nog een mooie tuinkamer aan te maken. Gewoon, extra! Briljant idee. Met veel glas en een moderne uitstraling. Hier zitten wij erg graag!’ Om de tuinkamer heen is een zwevende vlonder met een zithoek aangelegd. De grote glaspuien zijn ook toegepast in de woon- en slaapkamer, waardoor de woning van binnen heerlijk licht is.

Fraai en functioneel

Rondom vertoont de bungalow twee kenmerkende elementen: de robuuste overstek en de wandbekleding van grijze, verticale latten. ‘Met die grijze vlakken heeft Nico fraaie accenten toegevoegd die ook nog eens functioneel zijn. Hiermee is bijvoorbeeld de berging bij de woning betrokken. Geen los bijgebouw meer dus. Ideaal. De ronding bij entree is ook schitterend. Je wordt als het ware zo naar binnen getrokken’, omschrijft Jacqueline.

Laag energieverbruik

Gerrit en Jacqueline spraken ook uitvoerig met Nico over de energiehuishouding van de bungalow, waar het tochtte en de houten vloer deels verrot was. ‘Nico stelde voor om alle muren en de vloer te vernieuwen met goede isolatie en vloerverwarming. Super aangenaam. Ook kunnen we nu de temperatuur per ruimte regelen met een app. En we hebben volledig inzicht in ons energieverbruik. Dat ligt nog lager dan het niveau van een moderne tussenwoning,’ lacht Gerit.

‘Dit is wat je wilt’

De techniek is verzorgd door een installateur uit het netwerk van Nico. Ook dat is een voordeel van het werken met een architect, merkte Jacqueline: ‘Zij kennen vakmensen met dezelfde normen en waarden. Zo zijn we ook bij de aannemer terechtgekomen die de verbouwing heeft uitgevoerd. Echt toppers. Alles was bespreekbaar en ook onderling stemden zij de zaken perfect op elkaar af. Allemaal met één ding voor ogen: óns droomhuis. Dat wil je toch als particuliere opdrachtgever?’

Bekijk de woning

duinwoning nieuwbouw

fam. Castricum

Het ontwerp en de bouwtekeningen zijn gemaakt door Taats Architecten & Bouwkundigen uit Nieuwe Niedorp. Na een eerste gesprek was er gelijk een “klik”. De samenwerking met het bureau was zeer prettig en heeft uiteindelijk als resultaat deze woning opgeleverd.

Bekijk de woning
mansardekap woning

Fam. De Jong

Taats heeft ons nieuwe huis ontworpen, dat ter vervanging van een verouderde woning op dezelfde plek is gebouwd. Zij zijn er daarbij prima in geslaagd onze wensen en mogelijkheden te vertalen naar een ontwerp dat precies de uitstraling heeft die we voor ogen hadden.

De woning is gelegen op een ietwat verscholen, maar karakteristieke plek midden in het oude dorpshart van Nieuwe Niedorp (NH). Onze wens was nieuwbouw te creëren die hier goed zou passen: een in principe redelijk traditionele woning, die toch een geheel eigen, moderne en robuuste uitstraling had. En waarin we de tuin en het weilandje achter de woning min of meer ‘naar binnen haalden’.

Taats is duidelijk op basis van deze voorkeuren aan de slag gegaan. Taats heeft steeds tussentijds ruggespraak gevoerd of zij met hun ontwerp nog op onze lijn zat. Zo nodig voerde Taats (lichte) aanpassingen door, op andere punten overtuigde Taats dat hun ideeën goed pasten binnen het beoogde eindresultaat.

Uiteindelijk heeft het geleid tot een woning die inderdaad een moderne, eigentijdse uitstraling heeft, maar tegelijkertijd door de tamelijk traditionele grondvorm uitstekend past in het dorpshart. De stoere uitstraling komt vooral door de forse en grove baksteen waarvoor mede op advies van Taats is gekozen. Een steen van een formaat dat in de directe omgeving niet of nauwelijks wordt gebruikt, maar die zo dicht naast kerk en kerktoren toch prima op z’n plaats is. De houten geveldelen maken het huis eigentijds, terwijl de donkere kleurstelling ervan het gewenste robuuste plaatje geeft. De oud-gemaakte dakpannen maken daarbij weer dat de woning geen “nieuwbouwuitstraling” heeft. En door een achter- en zijpui met veel glas, waan je je ook in huis nog midden in het groen.

Het huis heeft aan de achterzijde een rechthoekige uitbouw, die dwars op de voorgevel staat. Dat doet denken of er een schoenendoos tegenaan is geplakt, maar door slim een spekrand door alle buitenmuren te laten lopen is toch een geheel gecreeerd. Ook de horizontale lijnen die Taats in voor en achtergevel tekende, dragen bij aan die eenheid.

Al met al is Taats Architecten & Bouwkundigen voor ons een bureau gebleken die onze wensen vanuit zijn eigen visie prima wist te vertalen en met wie het prettig samenwerken was. Waardoor er nu de woning staat die we voor ogen hadden.

Harry de Jong
Bekijk de woning

stolpwoning nieuwbouw

fam. Buter

“Een beeldbepalend huis moest het worden, dat was het hele uitgangspunt. Maar we hebben in goed overleg met Taats Architecten & Bouwkundigen toch nog een vleugje modern gemak kunnen toevoegen al is het toch echt in stijl gebleven met de omgeving en ook met wat er stond”, aldus Sjaak Klassiek maar ook praktisch wonen.
De bouwkavel is een kleine 2000 m2 en dat verdient dit huis zonder meer. Sjaak vertelt: “wij wilden hier graag wonen; dit plekje is nu precies tussen onze zonen in, beiden ook met een veeteeltbedrijf.
De relatief nieuwe gemeente Hollands Kroon vond dat als we hier wilden bouwen, het in elk geval moest gaan lijken op het ‘beeldbepalende’ huis dat er voorheen stond. Wij kwamen vervolgens op aanbeveling van enkele kennissen in contact met Taats Architecten & Bouwkundigen uit Nieuwe Niedorp, een vrij jong team waarmee het meteen goed klikte.

De eerste ontwerpschets was direct raak. Taats heeft allerlei elementen verwerkt die in deze streek thuishoren, zoals de dakkapel bij het front, de bijzondere, handgemetselde schoorsteen, het stolpmodel was natuurlijk een ‘must’, de oude woning stond immers in het ‘Stolpenboek’ maar bijvoorbeeld een rieten dak was geen verplichting. Vroeger was riet hier een beetje teken van armoe, tegenwoordig is dat juist anders maar wij hebben bewust gekozen voor praktische halfmatte, keramische pannen.

Verder heeft Taats ons erg geholpen met hun kennis van bouwkunde en stijlen. Zo is bijvoorbeeld de dakkapel nu uitgevoerd met zinken ‘wangetjes’, dat is echt uit de koker van de architect.” Meteen al bij het aanrijden op de bescheiden oprijlaan met aan één kant monumentale bomen, heeft deze stolpboerderij een chique uitstraling.

Achter de woning is nog een vrijstaande schapenschuur.

Deze klassieker heeft geen kelder, wel een tweetal verdiepingen via een fraaie, vaste trap. Die tweede verdieping is overigens een bijna
vierkante kamer die helemaal tot aan de nok reikt. Aan de achterkant heeft dit huis met ‘brede voet’  ter hoogte van de keuken nog een gezellige veranda gekregen.

De inhoud van deze ‘stolp’ is uiteindelijk toch bijna 1000 m3, dat zie je er aan de buitenkant niet eens vanaf. Fraaie details zijn er genoeg: een verfrissende raampartij bij de plek waar vroeger het hooi werd ingeladen (achterzijde rechtsboven) maar ook een nieuwerwets, praktisch detail: een loggia tussen hoofdslaapkamer en badkamer op de 1e verdieping. Janny: “met die praktische indeling zijn we erg tevreden!”
Bekijk de woning